
Leivän itse tekeminen on yksi niitä pieniä tekoja, millä voi säästää suuriakin summia. Jauhot ja hiiva eivät maksa juuri mitään, toisin kuin kauppojen kalliit käntyt. Ensimmäisenä leipäpostauksena haluamme esitellä maukkaan auringonkukansiemenillä maustetun pataleivän.
Auringonkukka-pataleipä
Ainekset:
7 dl vehnäjauhoja
1 dl
auringonkukansiemeniä
2 tl suolaa
pala hiivaa tai 1 tl
kuivahiivaa
3 ½ dl vettä
Valmistus:
1. Sekoita
kulhossa jauhot, siemenet sekä suola.
2. Jos
käytät reseptissä tuorehiivaa,
murenna siitä noin herneen kokoinen pala ja sekoita se kädenlämpöiseen veteen
kulhossa.
Jos käytät kuivahiivaa, käytä hieman kädenlämpöistä lämpimämpää vettä (42 °C), ja sekoita siihen teelusikallinen kuivahiivaa. Lisää tämä vesi kuiviin aineksiin.
Jos käytät kuivahiivaa, käytä hieman kädenlämpöistä lämpimämpää vettä (42 °C), ja sekoita siihen teelusikallinen kuivahiivaa. Lisää tämä vesi kuiviin aineksiin.
3.
Sekoita taikinaa niin, että aineksista tulee juuri ja juuri kiinteä taikina.
Peitä sitten kulho tiiviisti tuorekelmulla ja jätä taikina kohoamaan
huoneenlämpöön vähintään 12 tunniksi.
4. Kumoa taikina
jauhotetulle alustalle ja taittele se pyöräksi palloksi. Laita uuni
päälle 225-asteiseksi. Esilämmitä kannellinen uunipata uunissa puolisen tuntia,
ja kohota samalla peitettyä taikinapalloa lämpimän uunin päällä.
5. Ota kuuma pata
pois uunista, nosta kuuma kansi pois ja aseta kohonnut taikinapalloa pataan.
Laita kansi takaisin ja nosta pata uuniin puoleksi tunniksi.
6. Ota kansi pois
ja paista leipää vielä n. 15 minuuttia, kunnes se on saanut kauniin värin.
Nosta pata pois uunista ja anna leivän jäähtyä hetki.
Lähde: Karjalan Heili-lehti / Cebikin keittiössä
Uu vois kokeilla tästä kurpitsansiemenversioo, ku niitä sattuu olemaan kaapissa jo valmiiks :D
VastaaPoista♥: Linda/Revontulipalo
Suosittelen, tuo yksikin desi kurpitsansiemeniä tekee ihmeitä leivälle :)
Poista